De afgelopen vijf jaar heeft Oasis België contact gelegd met vele Thaise vrouwen die hier uitgebuit en misbruikt worden. We bezoeken de bordelen waar de vrouwen werken, wijzen de weg naar juridische hulp, sociale dienstverlening en hulpverlening. De vrouwen worden vaak het land binnengebracht via de georganiseerde criminaliteit met een huwelijksvisum. Ze krijgen drugs en horen dat ze een enorme berg schulden moeten afbetalen. De begeleiding verloopt traag en er is veel geduld nodig om deze vrouwen te helpen moedige stappen te zetten waardoor ze een nieuw leven kunnen opbouwen. 

 

wat we doen

Als onderdeel van dit proces werkt Oasis België samen met een andere organisatie en werd in Antwerpen een koffiebar geopend waar deze vrouwen een opleiding krijgen en werkervaring kunnen opdoen, waarna ze ondersteund worden bij de zoektocht naar nieuw werk.

Een van de vrouwen met wie we samenwerken was jarenlang het slachtoffer van uitbuiting en drugsmisbruik, nadat ze voor amper dertig euro was verkocht. Na maanden ondersteuning en hulp, slaagde ze erin het bordeel te verlaten en naar Thailand terug te gaan. Op een dag kregen we van haar op kantoor een telefoontje via Skype, en ze toonde enthousiast haar thuis. Haar leven kreeg een nieuwe start. 

Het project steunt op een team vrijwilligers, waaronder ook vier Thaise vrouwen die regelmatig de bordelen bezoeken waar de uitbuiting plaatsvindt, verspreid over Vlaanderen. Met een nieuwsbrief in het Thai in de hand legt het team een eerste contact. De vrouwen leren de teamleden geleidelijk aan kennen, horen dat we een noodlijn hebben voor advies en hulp, en vroeg of laat komt er een telefoontje binnen, waarna er een proces kan opstarten om samen een uitweg voor hen te zoeken. Vaak hoort daar ook een stage bij in de koffiebar die we hebben geopend. 

Er zijn meer en meer Thaise vrouwen die onze noodlijn bellen omdat ze het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dat betekent dat we hen kunnen helpen om uit deze situatie te geraken als ze daar klaar voor zijn, dat we ze kunnen helpen om met de politie en sociale diensten in contact te komen, en kunnen zorgen voor huisvesting en juridisch advies. 


soutien_v_fr.png

Avec le soutien de la Fédération Wallonie-Bruxelles

Avec le soutien de la Wallonie